S E C T I O N S

-  1: Wat is er mis?
-  2: Gemeengoed
-  3: Methodiek
-  4: Technologie
-  5: Maak de media
-  6: Extra
-  7: Links

A R T I C L E S

-  Kant kiezen
-  Het woord aan de mensen
-  Hoe een onderzoek voeren?
-  Hoe interviewen?
-  Hoe een reportage maken?
-  Hoe een verhaal vertellen?
-  Taal is strijd
-  Context telt ook

 

Het interview

 

gepubliceerd: 28.05.2004 // laatste update: 28.05.2004

Een evidente methode om zoveel mogelijk stemmen te laten horen, is het interview: mensen doen praten, ze bevragen en wat ze vertellen zo getrouw mogelijk weergeven. Wat heel goed werkt als je in een massabijeenkomst de opinies wilt opsporen, zijn briefings en debriefings. Vóór de manifestatie verdeel je de taken en stel je samen een vragenlijst op. Waarom komen de mensen bijeen? Wat willen ze bereiken? Zo kan je tijdens de actie een kleine peiling of steekproef houden. Tijdens de debriefing kan je de resultaten naast elkaar leggen.

Louis ’Studs’ Terkel - geboren in 1912 in Chicago, acteur in radiosoaps, diskjockey en sportcommentator - maakte naam met zijn radio-interviews op het station WFMT. Hij heeft meer dan 9.000 mensen het woord gegeven.

"Met een bandopnemer", zegt Terkel, "kan je stemmen van beroemdheden registreren, die altijd een pasklaar antwoord hebben. Zij hebben me nog nooit verbaasd. Maar je kunt ook de gedachten weergeven van onbekende mensen. Die anoniemen uit de statistieken worden telkens unieke persoonlijkheden. En elke keer slaan ze me met verstomming."

LEES VERDER: Vinger aan de pols // Financiële experten // Politiemoorden // Laat ze spreken // Informatie smokkelen // Het interview // Studs Terkel // Ook zelf spreken? // Stuwende krachten // Schijninspraak // Welke controverse? // Baron wie? //

links DeWereldMorgen.be | GetBasic
supporters éditions epo uitgeverij | fonds pascal decroos
contact han | raf | bruno
website based on a design by red kitten

Creative Commons License